Skip to content

SplitsBoost dag 5 – Splitsen op gevoel met deze rupsen

Het is vrijdagmiddag en ik loop samen met mijn oudste dochter door de Action. Een winkel die altijd tot mijn verbeelding spreekt. Zelfs als ik het eigenlijk helemaal niet wil (vanwege bijvoorbeeld duurzaamheid). Mijn oog wordt getrokken door prachtige houten blanco kralen in allerlei vormen, maten en structuren.

In gedachten ga ik naar de klas die ik momenteel begeleid en ineens krijg ik een ingeving. Ik vertel de beide leerkrachten van deze groep steeds:  je leerlingen hebben basisvoorwaarde nodig om te leren (lezen). Ik daag ik ze sinds kort uit om zelf na te denken over activiteiten die de handen en vingers versterken. Want voor het (innerlijk) zien, hebben we gek genoeg onze handen nodig.

Terwijl ik door het gangpad loop, denk ik bij mezelf …. Zou ik dit niet ook kunnen versterken tijdens het rekenen?

En ja haar, het werkt!

Basisvoorwaarden om tot leren te komen zijn:

– het visuele aspect (met de ogen)

– het auditieve aspect (met de oren)

– het tactiele aspect (met de tastzin in de handen)

– het proprioceptieve aspect (met het hele lichaam)

– het emotionele aspect (met het gevoel)

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er door rekenen visueel, auditief, tactiel en lichaamsgericht aan te bieden, dat de verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft versterkt worden. Dit leidt tot een dieper begrip en betere rekenvaardigheden.

Rekenen voorzien in deze basisvoorwaarde

Deze basisvoorwaarden zijn sterk aanwezig in het kleuteronderwijs, waar kinderen spelend leren. Echter, bij de overgang naar groep 3 ligt de focus vaak meer op abstract rekenen en werkbladen, waardoor deze aspecten minder benut worden. Toch blijkt uit recent onderzoek dat rekenen effectiever verloopt wanneer meerdere zintuigen tegelijk geactiveerd worden. Door rekenen visueel, auditief, tactiel en lichaamsgericht aan te bieden, worden verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft versterkt. Dit leidt tot een dieper begrip en betere rekenvaardigheden.

Daarom is het aan te raden om getallen en rekenbegrippen aan te bieden via deze vier zintuigen – ogen, oren, handen en het hele lichaam – zodat kinderen rekenen écht ervaren en begrijpen.

Deze dag gaat onze aandacht uit naar het tactiele aspect (met de tastzin in de handen): Kinderen voelen hoeveelheden door bijvoorbeeld blokjes te tellen, getallen te vormen in zand of klei, of met hun vingers te rekenen.

Zo maak je Splitsrupsen

Materialen:

  • Kralen van verschillende vorm en/ of structuur
  • Touw of wol
  • Werkblad met hoofd en achterste van de rups
  • Lamineer spullen
  • Plakband (om een naald mee te maken)

En veel geduld!

Zo maak je een splitsrups:

  • Print, knip en lamineer het hoofd en achterste van de rups(en).
  • Bevestig een plakbandje aan een stuk touw dat als ‘naald’ kan dienen.
  • Sorteer de kralen in de juiste splitsingen (6=2+4, 6=3+3 & 6=1+5)
  • Start met het hoofd, rijg de kralen rij, sluit af met het achterste (met het juiste splits-getal).
  • TIP: plak de ‘uitstekende’ draadjes aan het hoofd en achterste vast. Dit scheelt veel gepeuter van kinderhandjes.

Op naar de volgende.

Een kijkje in de klas

Bij ons in de klas werken de kinderen met de splitsrupsen EN een werkblad. Ze gaan op zoek naar de juiste RUPSEN bij het werkblad en VOELEN en/of KIJKEN naar de bij behorende splitsingen. Deze kleuren zij vervolgens op het werkblad.

TIP: lamineer de werkbladen en laat de kinderen kleuren met Woody’s. Deze zijn makkelijk uitwisbaar, waardoor de bladen regelmatig gebruikt kunnen worden.

Deel jouw ervaring in de SplitsBoost Facebookgroep!

Ben jij enthousiast geworden om met de splitsrupsen aan de slag te gaan in jouw klas? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

  • Welke inzichten heb jij gekregen?
  • Hoe reageerden jouw leerlingen?
  • Heb je nog tips of een creatieve twist aan de activiteit gegeven?

Deel een foto of jouw ervaring in de [SplitsBoost Facebookgroep] en inspireer andere leerkrachten! Samen maken we rekenen voelbaar, ervaarbaar én leuk!

Liefs,

Tineke

Gerelateerde boeken

Back To Top