Nu ik me verdiept heb ik de niveaus van handelen binnen het domein splitsen, kan ik geen winkel meer in. Zeker bij de grote winkelketens als Blokker, Action, Kruidvat, etc. zie ik allerlei mooie materialen die ik in kan zetten in handelingsniveau 1. Daar we in deze groep 3 werken in rekenstations (steeds werken er groepjes van 4 leerlingen aan een rekentaak) kan ik gemakkelijk inkopen doen.
Dus scoor ik snoeppotjes met snoepjes, dennenappels, kastanjes, kerstballen, pak ik blokjes en doosjes in met sinterklaas pakpapier en ga zo maar door. Ik voorzie deze materialen van werkbladen en werkvormen. Soms kom ik pareltjes op Facebook of Instagram tegen en soms laat ik me inspireren en maak ik ze zelf.
En dan komt de spannendste fase. Het uitproberen in de werkelijkheidssituatie!
Als je goede automatismen hebt voor simpele sommen, dan kun je moeilijkere sommen ook makkelijker leren maken. Je bouwt op al die stukjes geautomatiseerde kennis.
De eerste route om te automatiseren is: vaak doen.
Bron: dyscalculie en rekenproblemen – 20 obstakels en hoe ze te nemen.
Een kijkje in de klas
Ik loop tussen de rekenstations door. In elk station wordt er deze periode gewerkt aan een van de handelingsniveaus binnen het splitsen. De kinderen die bij de onderwijsassistent aan de tafel zitten, werken aan niveau 1 in combinatie met niveau 3 (voorstellen – abstract is een representatie van de werkelijkheid aan de hand van denkmodellen). Ze splitsen kerstballen en noteren hun bevindingen in een daarbij behorend schema/ tabel.


Bij de juf aan tafel komen de eerste verhaaltjes sommen voorbij. Pakjes worden verdeeld in hoepel. De juf vertelt een verhaaltje en een van de leerlingen is het splist-hulpje (niveau 1). Zonder dat de kinderen het al te veel door hebben, werken ze verder in de orientatie van handelingsniveau 3 (denkmodellen). De juf laat ze met woody’s op de instructietafel schrijven hoeveel pakjes er in hoepel 1 liggen en hoeveel in hoepel 2. Ze zet informatie om in een notatie in die later veelvuldig terug gaat komen in rekeken over het tiental. (je weet wel een getal met daar onder twee van die streepjes :)).


Terwijl ik tijdens deze periode langs de zelfstandig werkgroepjes loop, gaan mijn haren een beetje rechtovereind staan. Ik zie al mijn mooie materialen en werkbladen, maar mis in deze stations de diepgang in het handelen en opschrijven. Als ik de kinderen langer observeer zie ik dat mijn (SO) leerlingen het moeilijk vinden om de basishoeveelheid gelijk te houden. Bij de een stuitert een eikeltje van de tafel, maar toch gaat hij door met het maken en noteren van splitsingen. Bij een van de andere leerling liggen de te splitsen aantallen fijn in het begin vak. Echter bij het verwerken van deze aantallen komen er ongemerkt kerststerren bij (die ze van de reserve stapel pakt). En wanneer de sinterklaas pegdolls meedoen in het rekenwerk, gaan ze over tot spel in plaats van splitsen.


Dit moet toch anders kunnen?
EN DAT KAN >>>>>
Van frustratie naar oplossing
Na wat denk en uitprobeerwerk deel ik hierbij een variant die effectief is en daarnaast ook nog eens makkelijk te maken is.
Boodschappenlijst:
- Diepvrieszakjes
- Fiches
- Duct tape
- Watervaste stift

Zo maak je deze handige splits-zakjes
- Pak een diepvrieszakje
- Noteer hierop het splits-getal
- Kies het juiste aantal fiches (bijv. 5)
- Stop deze fiches in één diepvrieszakje.
- Sluit het zakje
- Sluit hem definitief af met duct tape
Start met het maken van de volgende.
Kies hetzelfde aantal of maak een nieuwe variant. Kies steeds voor dezelfde kleur of varieer hierin. Kies voor een set zakjes per kind of gooi ze juist in een grote bak. Alles kan en mag. Het is immers een ondersteunend product voor jouw kinderen in jouw klas!
Mijn splits-zakjes
Overdaad schaad ….. want het zoeken van het juiste zakje …… ach je snapt dat wel 😊.
Ik ben gestart met het maken van deze zakjes vanaf het splits-getal 7. Voor splitsingen onder dit getal heb ik al andere werkvormen (die ik snel met je zal delen). En daar wij in groep 3 werken in rekenstations zitten alle zakjes daar in één grote bak. In groep 4 hebben de zwakkere rekenaars een setje (7-10) voor zicht zelf ter beschikking. Je kunt setjes makkelijk oprollen.

Zelf heb ik gekozen voor een diversiteit in kleurtjes. Zelf zie ik dan sneller tussen de bomen het bos. Niet dat ik onthoud welke kleur bij welk getal hoort, maar ik zie wel sneller tijdens het zoeken dat ik die kleur al heb gepakt … en hij degene is die ik nodig heb.
In groep 3 werken de kinderen met splits-werkbladen en in groep 4 gebruiken ze deze zakjes tijdens het rekenen over het tiental.
Kortom zakjes die langdurig meegaan en langdurig in te zetten zijn!
Liefs,
Tineke
PS; Heb je de splits-zakjes al gemaakt en ben je benieuwd hoe je ze nog effectiever kunt inzetten? 🤩 Sluit je aan bij onze inspirerende Facebook-groep [SplitsBoost] en deel jouw ervaringen, stel vragen en ontdek nog meer praktische rekentips! Samen maken we rekenonderwijs nóg krachtiger!
Gerelateerde boeken
-
De jonge beelddenker
€31.00 inc. BTW -
Denken in beelden
€29.00 inc. BTW