Skip to content

Kraak decode met lego

Codes kraken is een ideale manier om kinderen te versterken in hun cognitieve functies. Zoals Emiel van Doorn (StiBCO) laat zien in zijn piramidemodel staat en valt het slagen van een opdracht bij de eerste twee lagen: waarnemen, nauwkeurig zijn, maar vooral bij het beheersen van je impulsen.

Ik vind het dan ook geweldig om kinderen in mijn praktijk aan de slag te zien gaan met het kraken van de code. Tijden het observeren geeft het kraken van de code mij als begeleider inzicht in hun aanpak strategie. Tijdens coachende feedback geef ik ze nieuwe handvatten die ze later kunnen inzetten tijdens werkjes in de klas.

Effectief

Het kraken van de code dwingt de leerling om nauwkeurig waar te nemen. Leert het de leerling om de tijd te nemen en na te denken (niet impulsief zijn) over diverse zaken; de juiste legoblokjes verzamelen aan de hand van de code, elimineren en selecteren van het correcte materiaal en een plan te maken om aan de slag te gaan. De meeste leerlingen hanteren daarnaast een systeem om mee te werken. Denk aan bijwijzen, wegstrepen een blaadje over de gemaakte lijnen neerleggen.

[vc_single_image image=”1718″]

Executieve functies

Naast het stimuleren van cognitieve functies stimuleren we met deze activiteit diverse executieve functies. Om de code tot een goed eind te brengen zul je moeten plannen, organiseren, flexibel zijn (zeker als het aankomt op het accepteren dat sommige blokjes en nu eenmaal niet zijn), je emoties reguleren, je aandacht volhouden en doorzettingsvermogen tonen.

[vc_single_image image=”1714″]

In de praktijk

De kinderen gaan veelal zelfstandig aan de slag met het kraken van de code.

Ze hebben de volgende zaken nodig:
• De code die je gaat kraken.
• Lego grondplaat 16×16 in kleur naar keuze.
• Lego blokjes van verschillende afmetingen (1 dot, 2 dots, 4 dots etc.) in de kleuren van de code.
• Waarnemen, geduld, nauwkeurig zijn, gegevens verzamelen, elimineren, selecteren, plannen en systematisch werken

Kraak de code met LEGO – een gratis download: kraak de code met LEGO_GRATIS download bij Festival EFenZO

Heel veel plezier met het kraken van de codes.
Liefs,
Tineke

[vc_single_image image=”1716″]

Gerelateerde boeken

Back To Top