Skip to content

Ik ga op reis en neem mee ….

Onze vakantie staat voor de deur. Een tijd om even los te komen van werk en volop te genieten van mijn gezin. Toch lopen werk en gezin ook in deze fase van mijn leven door elkaar heen, want ik ben zowel in de praktijk als privé dol op het spelen van spellen. In deze blog deel ik met jou welke spellen altijd met ons meegaan op vakantie.

Met stip op nr. 1 – Yahtzee

Mijn man is, net als mijn jongste, dol op Yahtzee. De andere twee spelen overigens net zo graag een potje mee. Geen idee wat de aantrekkingskracht van dit spel is, maar het werkt altijd. Ik heb hier wel een aantal theorieën over. Het spel is klein en handzaam en gaat dus vrijwel elke vakantie mee. Of we nu gaan vliegen, kamperen of net als dit jaar in een huisje vertoeven, dit spel past en altijd bij. Daarnaast kun je het met een divers aantal spelers spelen. Het spel is leuk met zijn tweetjes, maar ook met vier of meer. Tenslotte is het een spel dat makkelijk aan anderen is uit te leggen. Op vakantie sluiten dan ook regelmatig nieuwe spelers aan, die we inwijden in dit prachtige spel.

[vc_single_image image=”1618″]

Dol op qwirkle

We zijn thuis zo dol op spellen dat we spelletjes avonden organiseren. Op deze wijze leren we zelf regelmatig nieuwe spellen spelen, omdat vrienden deze introduceren. Op deze manier ben ik dol geworden op het spel Qwirkle. Het is te simpel voor woorden, maar een echte hersenkraker om te spelen. Heb je eenmaal een rondje gespeeld, dan kan je de rest van de avond niet meer stoppen. De blokjes zijn handig verpakt in een stoffen zak en op deze wijze vinden ze altijd wel een plekje in een van onze tassen. Ook dit spel is snel te spelen met nieuwkomers en brengt dan weer een nieuwe laag met zich mee, want de ervaren spelen kan flink worden verrast.

Een avond vullend programma – Duizenden

Vanaf jongs af aan speel ik met mijn ouders, opa en oma, ooms en tantes het spel duizenden. Het is voor mij het ultieme vakantiegevoel spel. Je neemt twee sets speelkaarten en husselt deze door elkaar. Het is vervolgens de bedoeling dat je zo snel mogelijk de kaarten uit je hand wegspeelt. Dit kun je voor elkaar krijgen door setjes te maken. Elke kaart die je aan het einde van een ronde op tafel hebt, zorgt voor plus punten. Elke kaart die je nog in je handen hebt voor min punten. Wie behaalt het snelste duizend punten?
Ook mijn kinderen en hun vriendjes zijn ondertussen ingewijd in deze familie traditie. Een pak kaarten kan dus niet ontbreken in onze vakantietas.

[vc_single_image image=”1612″]
[vc_single_image image=”1613″]

Keer op keer hetzelfde spel opnieuw willen spelen.

Een spel dat elke keer weer werkt is keer op keer. Ongemerkt rekenen we heel wat af, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een spel dat tactisch gespeeld kan worden of vol overgaven. Het is een spel dat heerlijk met jong en oud te spelen is. Je weet nooit wie er van tevoren gaat winnen en elke keer is het weer spannend. Dit spel vraagt een actieve rol van alle deelnemers. Een van de redenen waarom dit spel zo populair is. Het is klein en handzaam en vraagt niet al te veel spel uitleg. Kortom om een ideëel spel om mee te nemen in je tas.

Het ideale tussendoor spelletje – SkipBo

Een heerlijk spel dat o.a. gaat om snelheid, concentratie en oplettendheid is Skipbo. Het is echt een spel, dat je net als Uno, lekker even tussen door speelt. Je kent allemaal wel die dip in de dag. De kinderen zijn hangerig en jij wilt best even een spel spelen, maar hebt even geen ruimte over om al te veel hersencapaciteit te verbruiken. Dit spel is hier ideaal voor. Het verhoogt de energie in de ruimte, maar vraagt niet al te veel ingewikkelde denktoeren. Daarnaast duren de potjes kort en kunnen er spelers eerder stoppen en spelers bij komen. Het is echt een fijn klein spel om in je tas te hebben. Zelfs in het vliegtuig of in de trein.

[vc_single_image image=”1614″]
[vc_single_image image=”1616″]

Dolle pret met Double

Een spel dat zeer zeker mee mag in het trein of in het vliegtuig, omdat het zo weinig ruimt inneemt in je tas EN op de tafel is Double. Je hebt ze in verschillende uitgaves, dus variatie genoeg. Je kunt ze tegenwoordig ook uitstekend op internet vinden. Uitprinten en meenemen maar. Op deze wijze kun je stiekem iets aan schoolwerk doen en de zomerdip voorkomen, zonder dat de kinderen er last van hebben. Je hebt ze namelijk met letters, cijfers, woorden per kern, sinterklaas thema etc. Wij nemen dit jaar de Harry Potter versie mee. Succes verzekerd!

Het uitprobeer spel

Zoals ik al stelde, vervagen werk en vakantie op het gebied van spellen. We nemen dan ook elk jaar een uitprobeer spel mee. Deze keer heb ik bij Koning Willem te Deventer twee nieuwe spellen gekocht: O.a. Speedy ants. Ik kijk er nu al naar uit om te gaan ontdekken hoe dit spel gaat spelen. En op welke manier ik het volgend school kan gaan inzetten in de praktijk. Fijn dat ik proefkonijnen bij me heb en dat we gelukkig tegenwoordig mooie speluitleg via youtube hebben. Kijk maar snel met me mee:

 

Heb jij mooie aanvullingen voor mijn spellenkast?
Laat het me vooral weten.
Liefs,
Tineke

Gerelateerde boeken

Back To Top