Skip to content

Een WhisperPhone werkt eenvoudig en doeltreffend

Veel beelddenkers missen innerlijke spraak. Ze lezen globaal en niet klank voor klank, woord voor woord of zin voor zin. Hierdoor lezen ze vaak stilletjes hardop of bewegen hun lippen mee tijdens het lezen. Een prima oplossing! Alleen eentje die in het onderwijs vaak als storend wordt ervaren. We zouden zo graag zien dat ze stil lezen. Hiermee ontnemen we een beelddenker echter een belangrijke leesstrategie. Een WhisperPhone kan een goede oplossing zijn.

Een (tussen)oplossing

Een WhisperPhone is een akoestische hoofdtelefoon. Hiermee kunnen kinderen van alle leeftijden, maar ook volwassenen, zichzelf duidelijker horen, als ze leren lezen. Je kunt de WhisperPhone ook gebruiken voor spelling, bij articulatie en de ontwikkeling van het taalproces.
Een WhisperPhone is leuk en makkelijk in het gebruik. Onderzoek heeft uitgewezen, dat gebruikers (tot 10x) meer horen door het dragen van de WhisperPhone. Dat betekent dat ze zichzelf beter kunnen concentreren zonder afgeleid te worden door achtergrondgeluiden. Als extra voordeel kunnen we aanmerken dat de omgeving minder last heeft van het hardop lezende kind.
De WhisperPhone werkt eenvoudig en doeltreffend en is zowel links als rechts te gebruiken.

Bij het spreken gaat de stem rechtstreeks naar het oor, waardoor de stem duidelijk te horen is. Hierdoor hoort de gebruiker zijn eigen stem veel beter en wordt de invloed van achtergrondgeluiden beperkt.
Doordat de gebruiker zichzelf beter kan horen, wordt het proces van leren lezen en de ontwikkeling van taal geoptimaliseerd. Een WhisperPhone helpt kinderen en volwassenen met articulatie, auditieve discriminatie, dyslexie, vlot leren lezen.

Een WhisperPhone is te koop (hier bijvoorbeeld), maar kan ook zelf gemaakt worden. Mijn ervaring is dat de PVC buis, daar de doorgang grote is, erg goed werkt. Hieronder volgt een werkbeschrijving.

Benodigde materialen

– PVC buis met doorsnee van 32 mm, verdeeld in twee stukken (een van 10 cm lang en een van 5 cm lang)
– 3 hoekstukken
– PVC lijm
– zaag

Werkwijze

  • Plak alle onderdelen zoals op de foto aan elkaar.
  • Laat de lijm even uitharden en dan gebruiken maar.

Veel leesplezier.
Liefs,
Tineke

Gerelateerde boeken

Back To Top