Skip to content

De regenboog-methode biedt uitkomst.

Denk jij nog wel eens na over het strikken van je veters? Ik ga er vanuit van niet … je het de handelingen om passend je veters te strikken geautomatiseerd. Nu maakt het niet meer uit welke schoen je hebt of welke veters er in zitten …. Je kent en kunt de handelingen uitvoeren.

Ik vergelijk begrijpend lezen graag met het proces van veters strikken. Ook hierbij hoor je de handelingen op te slaan in je episodisch geheugen, waardoor je ze automatisch kan uitvoeren. Doordat de handelingen geautomatiseerd zijn, kun jij je richten op de inhoud.

Leesproces aansturen

Het aanleren van veter strikken is een hele klus. Jij doet het immers ‘vanzelf’, dus hoe leg je nu uit hoe je tot een passend gestrikte veter komt? En wat te doen als je ineens veters moet strikken met wanten aan (probeer het maar eens, het is echt veel lastiger 😊).

Om kinderen sturing te geven aan hun eigen begrijpen leesproces, gebruik ik al 10 jaar de regenboog-methode. Een methodiek die ze (en mij) inzicht geeft en de mogelijkheid om (ook al ik er niet bij ben) hun leesproces aan te sturen.

.

Wat je nodig hebt:

– Een leestekst op niveau
– Kleur potloden (net zoveel als er vragen zijn)
– Een beetje lef om het anders dan anders te doen.

Eerste kleur …. eerste vraag

Als de kinderen bij mijn in de klas of in de remedial teaching starten beginnen we met het leggen van de basis: het aansturen van hun leesproces. Het aansturen van hun eigen leesproces begint klein en breidt zich stap voor stap uit. Ze moeten daarnaast vertrouwen gaan krijgen dat ze in staat zullen zijn om het antwoord in de tekst terug te vinden. Dit is tot nu toe vaak nog niet het geval … dus vertrouwen ze op hun geheugen in plaats van op de tekst.

de les bij blz. 1-2

de les bij blz. 3-4

Doe je mee?

Ik heb voor jou drie lessen voor gedaan. Doe je met me mee? Download dan hier de lessen die horen bij de filmpjes: GRATIS download _ begrijpend lezen – je hoort er bij

Voor- en nadoen

Terug naar de veters strikken. Dit is een kwestie van heel veel voor- en nadoen. Zo is het ook bij deze stappen van begrijpend lezen …. Heel veel doen …. Want dan raken de stappen geautomatiseerd en komt er ruimte voor de volgende stap. Maar daar over meer in de volgende blog.

Veel plezier met de regenboog-methode.
Liefs,
Tineke

Back To Top