Skip to content

Camalot Jr. een groot succes bij beelddenkers

Voor beelddenkers is het goed om te werken met uitdagende spellen. Het is goed voor hun executieve functie opbouw, het leert ze dat stapsgewijs werken handig kan zijn én het verrijkt hun out-of-the-box denken. Elke maand plaats ik dan ook een recensie over een spel dat erg in trek is in de praktijk. Deze keer is het de beurt aan Camelot Jr.

Camelot Jr. is voor iedereen van 4-99 jaar en dat is te merken. De slimme kleuters worden blij van dit spel, maar ook leerlingen in de midden- en bovenbouw worden nog flink uitgedaagd. Net als bij de andere slimme spellen zullen we met jullie naar de spelregels kijken. Vervolgens laten we zien op welke executieve functies dit spel een beroep doet. Als afsluiter geven De kinderen en ik onze mening over dit spel.

Camelot Jr.: de spelregels

Camelot Jr. bevat prachtig houten materialen: ridder, prinses, torens en een uitdagingenboekje oplopend van starter tot master. De handleiding geeft ouders de tip om de opdrachten in de aangegeven volgorde op te lossen, omdat je anders belangrijke ‘leermomenten’ overslaat.
1. Kies de opdrachtkaart en zet de torens neer zoals op het plaatje aangegeven.
2. Zet de ridder en de prinses op hun plaats en zet de blokken die zijn afgebeeld klaar. De overige blokken mag je niet gebruiken.
3. Maak een weg van bij de ridder tot bij de prinses.
4. De juiste oplossing vind je op de achterkant van de opdracht.

Camelot Jr. en executieve functies

Inhibitie; de rem op het gedrag. Voor de single player games heb je focus nodig, ook voor Camelot Jr. Een goede focus/concentratie zal helpen bij het gemakkelijker op kunnen lossen van de uitdagingen.
Werkgeheugen; welke stappen heb je nodig om tot een oplossing van de uitdaging te komen? Zijn er stappen die je al eerder hebt gedaan die je bij een nieuwe uitdaging ook weer kunt gebruiken?
Planning en organisatie; zorg dat je eerst alle spullen correct hebt neergezet en klaar liggen. Volgens welke stappen ga je dit spel uitvoeren?
Taakinitiatie; je moet een aantal handelingen uitvoeren voordat je aan dit spel kunt beginnen. Alle benodigdheden moeten goed geordend zijn. Als dat lukt, kunnen de kinderen snel en efficiënt aan de slag. Wanneer de kinderen op een hoger level gaan spelen, zijn er bovendien extra onderdelen nodig. Dit blijft herhaald een beroep doen op de taakinitiatie.
Emotieregulatie; het mooie van vrijwel ieder spel, is dat de speler geconfronteerd wordt met zijn eigen emotie. Hoe reageer je wanneer iets (niet) lukt?
Flexibiliteit; De opdrachten volgen elkaar in veranderende moeilijkheidsgraad op. Durf je ook even een stapje terug te zetten, zoals de handleiding adviseert om vervolgens weer verder te kunnen?
Metacognitie; tijdens en na het spelen bespreek je met je leerlingen hoe het spel is gegaan. Jullie benoemen samen tips en tops. Oudere leerlingen kun je dit eventueel op laten schrijven.

Wat vinden we van het spel?

De kinderen reageren enthousiast op Camelot Jr. Sommige kennen het spel nog uit de kleuterbouw, maar komen er gaandeweg achter dat er ook nog veel lol valt te behalen met de opgaven in de midden- en bovenbouw. Vooral omdat ze snel de neiging hebben om met de moeilijkste levels te willen beginnen en er dan inderdaad achter komen dat ze ‘leermomenten’ hebben gemist.

De een neemt de stap om een level terug te gaan om te kijken wat ze gemist hebben en de ander kiest voor de trail and error manier om toch tot de juiste oplossing te komen. Weer een ander vraagt om een hint of geeft op. Leuk om te zien, want vaak gebruiken ze dezelfde strategieën tijdens hun werkzaamheden in de klas.

De kinderen kunnen zelf kijken of hun oplossing klopt door de prins daadwerkelijk naar de prinses te laten lopen of andersom. Ik merk dat de meeste kinderen die een fijne manier van feedback vinden. Waardoor ze het spel graag meerder keren pakken om te spelen tijdens hun klaarwerk. Je kunt dit spel echter ook inzetten om specifiek op executieve functies te trainen. Een Multi inzetbaar spel en daardoor een must-have!

Liefs, Tineke

 

PS: Vind je dit interessant? Dan nodig ik je uit om ook eens te kijken naar – HET congres EXECUTIEVE FUNCTIES van onderwijswereld PO. Deze zal plaats vinden op zaterdag 6 november 2021. Je vindt de link naar het congres hier: HET congres EXECUTIEVE FUNCTIES.

Back To Top