Skip to content

LapBook in de klas

Met veel plezier werk ik met LapBooks in de klas of in mijn remedial teaching praktijk. Dat doe ik al sinds 2009. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan met wat wel en wat niet handig is. In deze blog deel ik een aantal praktische tips, zodat jij effectief met deze werkvorm aan de slag kunt gaan.

Deze maten kun je het beste gebruiken

Ik maak gebruik van twee typen LapBooks. De eerste is de kant-en-klare Exacompta elastomap. Je weet wel, zo’n map met elastieken om al je paperassen handig in op te bergen. Of ik maak zelf een basis LapBook met een kartonnen A3 vel. Beiden hebben voor- en nadelen.

Een elastomap heeft als voordeel dat alles dat je tussen de lessen ‘over’ hebt, bij elkaar houdt. Je stopt immers alle papieren in dezelfde map. Dit kun je blijven volhouden totdat je LapBook compleet is. De mappen nemen wel veel ruimte in en passen niet zo makkelijk in bestaande opbergmogelijkheden. Ik merk dat de kinderen hierdoor ook minder snel hun LapBook pakken tijdens de lessen. En daar zijn ze natuurlijk voor bedoeld! Daarnaast betaal je per map al snel € 0,50 tot € 1,00. Dit lijkt niet veel, maar tel het maar eens bij elkaar op met 30 leerlingen en meerdere LapBooks.

De zelfgemaakte versie laat ik maken met A3 coloured cardboard die je per 10 in een pak kunt aanschaffen. Ik gebruik het liefst de 300 grams versie, maar iets minder zwaar karton is ook een prima optie. Het voordeel van deze werkwijze is dat je zelf kunt bepalen waar je het LapBook gaat uitbreiden. Daarnaast heb je meer oppervlakte om op te werken. Het kent immers minder kleine flapjes. Een groot voordeel van werken met deze maat is de manier waarop je de LapBooks kunt opbergen en laten hergebruiken door de kinderen. Het is een groot SPIEKBOEK!!

Het doel van je LapBook

Ik ben zo blij dat LapBooks steeds meer de school instromen. Echt zo leuk! Ik zie veelal de vrijere verwerkingsvormen. Denk aan een onderwerp binnen de zaakvakken of het uitwerken van een boekbespreking. Denk echter groter. Een LapBook leent zich zeer goed als educatief overzicht. Zo werk ik het hele jaar door in en aan een LapBook rondom klokkijken, breuken of woordsoorten.

Elke werkvorm kent zijn eigen uitdagingen. Deze deel ik graag en veelvuldig in workshops die ik geef. Houd de website en de socials in de gaten voor de eerstvolgende lesdag. Mijn tip voor nu: bedenk van tevoren wat het doel van je LapBook wordt en laat je op deze site inspireren. Zo vind je op deze pagina de volgende versies terug:

– Boekbespreking
– Werkstuk
– Naslagwerk
– Leerlijnen inzichtelijk maken
– Inoefenen van stappen
– Executieve functieopbouw

Vouwen voor beginners

Je kunt een LapBook zo spectaculair maken als je wilt. Je vult dit schootboek met mini-boekjes, flapboekjes, draaischijfjes of ander vormen waarin je informatie verwerkt. Bedenk bij elke vouwvorm wat erin moet komen te staan.

Wil je informatie in drie of vier stukken hakken, maak dan gebruik van boekjes in diverse vormen. Stappenplannen verwerk je in trappen en lange stukken tekst vouw je gewoon dubbel. Losse kaartjes stop je in een (zelfgemaakte) envelop of in een zakje. De diversiteit van deze vouwsels bij elkaar maken van je LapBook een aantrekkelijk geheel.

Een LapBook-vouwsel kan in zijn eenvoud spectaculair worden als hij passend is bij/voor de informatie die het bevat. Een echte executieve functieklus! Laat je niet verleiden door alle mooie afbeeldingen die er op internet te vinden zijn, maar houd het eenvoudig en blijf dicht bij je doel(stelling).

Aan de slag

Wil jij de kinderen op weg helpen met vouwen, vraag dan de code aan (tineke@kindertalenten.nl) voor de verborgen pagina en ontvang de basis om te kunnen starten met een LapBook. Je kunt ook kijken op de website van voor de leerkracht. Hier vind je betaalde versie.

Liefs,
Tineke

Back To Top